PELARGONİUM SİDOİDES(AFRİKA SARDUNYASI) TANIYALIM
PELARGONİUM SİDOİDES(AFRİKA SARDUNYASI) TANIYALIM
Pelargonium sidoides Nedir?
Pelargonium sidoides(Afrika sardunyası, ıtır) köklerinden hazırlanan etanollü karışım, Güney Afrika’da yüzyıllardır geleneksel ilaç olarak diyare(ishal), dizanteri, öksürük, soğuk algınlığı, tüberküloz ve gastrointestinal durumları tedavi etmek için kullanılır. Afrika’dan Avrupa’ya getirilip oradan dünyaya yayılmasının güzel bir hikayesi de var ama fazla detaya girip sizi sıkmak istemem.
Birçok ülkede sıvı ekstre, film kaplı tablet, pastil, şurup, oral solüsyon şeklinde farmasötik formları bulunmaktadır. Kendisi bizim evin demirbaşlarından Boğazımızda hafif bir yanma, ağrı, genel olarak bir soğuk algınlığı durumu hissettiğimiz an kullanmaya başlıyoruz solüsyonunu ve 3-4 günde antibiyotiksiz geçiyor. Kendime, eşime, çocuğuma, aile büyüklerimize, arkadaşlarımıza üst solunum yolu enfeksiyonunun ilk basamağı için ilk önerdiğim takviye olur kendisi=) Ha lütfen yanlış anlaşılma olmasın bazı durumlarda mutlaka antibiyotik kullanılması gerekiyor! Benim bahsettiğim daha hafif durumlarda, üşütme vs gibi, önünü antibiyotiksiz alabiliyor, antibiyotik kullanımını azaltabiliyorsak ne mutlu bize baabında kendimiz için de kullandığımız bir takviye olduğundan paylaşmak istedim.
Pelargonium sidoides Faydaları Nelerdir?
- Yetişkinlerde soğuk algınlığı, akut bronşit, tonsilofarenjit, akut rinosinüzit için kullanılmaktadır.
- Çocuklarda akut bronşit ve çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarını iyileştirmek için kullanıldığında yarar sağlamaktadır.
- Bitkinin sulu ekstresinin solunum yollarında enfeksiyona neden olan Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Beta-hemolitik Streptococcus 1451, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Haemophilus influenzae bakterilerine karşı antibakteriyel etkiye sahip oldukları belirlenmiştir. Bakterilerin dokuya tutunma oranını azaltmaktadır.
- Mycobacterium tuberculosis bakterisine(tüberküloz/vereme yol açan) karşı bitkinin köklerinin hekzan, etanol, aseton, bütanol ile hazırlanan ekstrelerinin etkili olduğu görülmüştür.
- Antiviraldir.
- Mukolitik etkisi vardır.
- İmmunomodülatördür. Yani bağışıklık destekleyici
Yan etki olarak bazı gastrointestinal sorunlar(diyare, mide bulantısı,kusma…) , hipersensitivite reaksiyonları, bronkospazm, kaşıntı, karaciğer enzimlerinde artış gibi vakalar bildirilmiştir. Fakat genel olarak iyi tolere edilebilen bir bitki olarak bilinir.
Kullandığınız başka ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza/eczacınıza söyleyin. Her şeyin azı karar çoğu zarar. O yüzden günlük gereksinim kadar, doktorunuzun/eczacınızın önerisiyle gerektiği kadar almak kafidir.
Etiketler: PELARGONİUM SİDOİDES(AFRİKA SARDUNYASI) TANIYALIM
Şubat 08, 2023
Listeye dön