L-GLUTATYON TANIYALIM
L-GLUTATYON TANIYALIM
L-Glutatyon Nedir?
Glutatyon, sistein, glisin ve glutaminden oluşan, vücudumuz tarafından üretilen bir aminoasittir. hücrelerimizin enerji üretim merkezi olan mitokondrilerin sağlıklı bir şekilde çalışması için gereklidir.
Glutatyon içeren veya vücudumuzda glutatyon üretilmesini destekleyen besinler : kuşkonmaz, avokado, domates, çilek, bamya, brokoli, brüksel lahanası, sarımsak, soğan, ıspanak, greyfurt…Özellikle sülfür içeren besinler!
Yaşla, stresle, kullandığımız ilaçlarla, kötü beslenmeyle, uykusuzluk ve maruz kaldığımız toksinlerle birlikte ne yazık ki vücudumuzda üretilen glutatyon miktarı azalmakta, dolaysıyla dışardan takviyeye ihtiyaç duymaktayız. Magnezyum, çinko, selenyum, B grubu vitaminler, milk thistle, sistein, alfa lipoik asit, C vitamini, NAC(n-asetilsistein), E vitamini ve fiziksel aktivite de glutatyon üretimini tetiklemektedir.
L-Glutatyon Faydaları Nelerdir?
- Çok güçlü bir antioksidandır.
- Antienflamatuar etkisi vardır.
- Vücutta biriken ağır metalleri temizler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Otizmli çocuklar için bazı semptomları hafifletme amaçlı kullanılabilir.
- Tip 2 diyabette insülin direncinin yenilmesinde, aşırı insülin salınımına bağlı enflamasyonun azaltılmasına ve oksidatif yükün rahatlatılmasına yardım ederek tedaviyi kolaylaştırabilir.
- Alkolik olmayan karaciğer yağlanmasını geriletebilir.
- Periferik arter hastalığı olan hastalarda dolaşımı iyileştirir, ağrısız yürüme sürelerini arttırır.
- Antiaging(yaşlanma karşıtı), cilt kırışıklıklarına ve lekelerine iyi geldiği, saç dökülmesi, tırnak kırılmasını azalttığına dair bulgular vardır. Hatta bazı kliniklerde IV glutatyon uygulaması var cilt güzelleştirmece iddialı
- Sperm hareketliliğini arttırır.
- Nörolojik rahatsızlıklara(Parkinson, Alzheimer, MS,…) iyi geldiğine dair çalışmalar yapılmaktadır.
- Kas hasarını azaltır, kasların iyileşme süresini kısaltır, kas kuvveti ve dayanıklılığını arttırır, metabolizmayı yağ depolama yerine kas yapımına teşvik eder.
Ağızdan alınan takviyelerde glutatyon mide asidine dayanıklı olmadığı için parçalanır. Bağırsaktan emilen lipozomal glutatyonları tercih etmenizde fayda var. İntravenöz (IV) glutatyonu da duymuş olabilirsiniz. Ama bu formu ciddi glutatyon eksikliği olan kanser tedavisi ve HIV/AIDS tedavisi gibi durumlarda ya da genetik mutasyonlar veya başka nedenlerden dolayı kendi glutatyonlarını yeterli şekilde üretemeyen kişilerde başvurulan damariçi uygulamadır. Yarılanma ömrü kısadır. Hastalardaki tıbbi duruma göre, IV glutatyon haftalık veya günlük olarak düzenli biçimde uygulanmalıdır.
Kullandığınız başka ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza/eczacınıza söyleyin. Her şeyin azı karar çoğu zarar. O yüzden günlük gereksinim kadar, doktorunuzun/eczacınızın önerisiyle gerektiği kadar almak kafidir.
Etiketler: L-GLUTATYON TANIYALIM
Aralık 20, 2022
Listeye dön